• DegraDegraEnergija plusZavarovalnica Triglav, d.d.Gostilna - Pizzeria NONAHitAboDogšaIntering holdingEnergija plusEL PuhanPanvitaImo-RealElcomPranglSurovinaVigrosDogšaPetrolHakl ITZvezdaHelosKarba MGELespatexGostilna - Pizzeria NONAPanvitaZvezdaTranspak alualpremSGPPetrolZavarovalnica Triglav, d.d.FrontLab d.o.o.Gostilna - Pizzeria NONAZavarovalnica Triglav, d.d.Transpak SGPHakl ITTranspak ElcomAlkamSurovinaPranglMineralLespatexTranspak LegeaElcomZavarovalnica Triglav, d.d.SGPIntering holdingAlkamMineralSurovinaDiming DegraDiming PetrolObrt-opremaGostilna - Pizzeria NONAIntering holdingLegeaObrt-opremaMlinopekElcomFrontLab d.o.o.MineralFrontLab d.o.o.profektKarba MGEHakl ITHitAboVigrosSGPPanvitaImo-RealPanvitaSurovinaFrontLab d.o.o.

Novice 11.12.2010

Intervju z Dejanom Fujsom I.DEL - čakam še na poslovilno tekmo

O vseh omenjenih temah sva se pogovorila v pisarni Športnega kluba Pomurje deset.

 

Klima v tej pisarni je prijetna, je takšno tudi vzdušje v vaši ekipi?

Trenutno vzdušje v ekipi je zelo dobro, kajti zadnje čase zmagujemo in igramo dobro. Imeli smo določene probleme na začetku sezone, veliko igralcev je bilo poškodovanih in nismo mogli sestaviti ekipe tako, kot sem in smo pričakovali. Zdaj mislim, da smo na pravi poti. Upam, da nas ne bodo več pestile poškodbe, katerih je bilo zares preveč, tako da nismo mogli dobro trenirati in dvigovati forme.

 

V medijih lahko pogosto preberemo, da ima vsaka ekipa nekoga, ki skrbi za vzdušje in smeh, drugega, ki dela red in je vodja. Ima tudi vaša ekipa te posameznike?

V naši ekipi nekateri imajo določeno funkcijo, da skrbijo za takšne stvari, ne bi pa nobenega izpostavil. Predvsem bi rekel, da gre dosti smeha na račun mlajših, ki se vključujejo v ekipo in morajo določene stvari preživeti, da bodo enakovredni starejšim igralcem.

 

Lani ste v Pokalu Slovenije osvojili drugo mesto, letos pa ste po trdem boju in napeti končnici v četrtfinalu izgubili proti Salonitu. Kako ocenjujete letošnje pokalne nastope?

Lahko povem, da nismo imeli sreče. V tem zelo izenačenem dvoboju, kakršnega nisem igral že dolgo, se je sreča na koncu obrnila na njihovo stran. Po tekmi je bilo razočaranje veliko, ampak mislim, da nimamo ničesar obžalovati. Storili smo vse, kar je bilo v naših močeh, se maksimalno borili, ampak na koncu to ni zadoščalo.

 

V prvenstvu ste na trenutnem 3. mestu. Ste s tem zadovoljni?

Pa glede na situacijo, ki se odvija v letošnji sezoni, sem zadovoljen. Kot sem še povedal, praktično 3 mesece nismo kontinuitetno trenirali, zmeraj smo imeli določene težave s poškodbami, boleznimi, nekateri igralci so manjkali dlje časa. Bilo je težko pripraviti ekipo do tega nivoja, da bi se lahko enakovredno kosali z najboljšimi ekipami v tej ligi. Nekako smo vseeno uspeli strniti vrste in ekipa sedaj funkcionira tako, kot sem si zamislil. Želim si samo, da bi se to nadaljevalo in da bi prišli v modro skupino, kjer bi predstavili našo ekipo domačemu kraju. Ekipe bodo še močnejše, na čelu seveda z ACH Volleyem. Medijsko bo zelo atraktivno, želimo promovirati odbojko v našem kraju in tudi celi Sloveniji.

 

Omenili ste modro skupino (skupina, ki se ob koncu prvenstva bori za naslov državnega prvaka). Kakšen je cilj želite doseči ob koncu prvenstva?

Trenutno je cilj uvrstitev v modro skupino. Najprej je treba do tja priti, tam pa si bomo skušali izboriti čim boljši položaj za samo končnico, kjer bomo poizkušali doseči, kar se bo doseči dalo. Stvari ne preskakujemo, ampak gremo po vrstnem redu.

 

Letos ste v domači dvorani izgubili le proti Salonitu. Kaj vam in vaši ekipi predstavlja prednost domačega terena?

Kot že nekaj časa opažam, je naš največji problem igranje v gosteh, kar dokazujejo tudi rezultati. Zdi se mi, da je prevelika oscilacija igranja doma in v gosteh. V naši dvorani nas je zadnjem času res težko premagati, mi pa se v gosteh moramo zelo potruditi, da lahko premagamo nasprotnika.

 

V naslednjih treh tekmah igrate proti moštvom iz prve četverice na prvenstveni lestvici. Se bo tukaj prvenstvo lomilo?

Naslednje tekme bodo pokazale, ali bomo skočili na vrh lestvice oz. vsaj pod sam vrh ali pa bomo ohranili to mesto, kjer smo zdaj. Te tekme bodo tudi pokazatelj, ali bomo igrali v modri skupini ali ne.

 

Vizija kluba je, da v članskem moštvu igra čim več domačih in mladih igralcev. V kolikšni meri se vizija pokriva z dejanskim stanjem?

V prejšnjem obdobju je bil velik problem tega kluba, da ni imel postavljenega dela z mlajšimi selekcijami. Ko sem se pred štirimi leti vrnil v ta klub, smo se dogovorili, da bomo zadevo uredili tudi v mlajših selekcijah. Imamo mladince, kadete, starejše dečke, malo odbojko in mini odbojko. V prejšnjem obdobju se pet let na tem področju ni delalo nič oz. zelo malo. Sedaj smo se za to zavestno odločili in že nekaj let skušamo projekt postaviti na noge. Poskušamo tudi pridobivati domače igralce, ki bi jih lahko priključili prvi ekipi. Žal moram povedati, da ta proces ne gre tako hitro, potrebno je veliko dela, odrekanja in časa, da pridobiš  otroke in postaviš neko bazo. Igralca je treba afirmirati z odbojko, sebe mora videti v odbojki, kar zahteva svoj čas. Zaenkrat gremo po tej poti in nekatere igralce vključujemo v prvo ekipo, na katere bomo v prihodnjih letih lahko računali. V bodoče bo jedro ekipe sestavljeno iz domačih igralcev, a v današnjem času je težko igrati samo z domačimi igralci, če hočeš biti prepoznaven. Zmeraj je treba pripeljati nekoga iz Slovenije ali tujine. Naš cilj je imeti okostje iz domačih igralcev, to okostje pa bomo dopolnjevali z igralci od drugje.

 

Kakšen odbojkarski potencial ima po vašem mnenju Pomurje?

Pomurje ima v zadnjem obdobju veliko potenciala. Trenutno smo eden najbolj prepoznavnih kolektivnih klubov v samem Pomurju. To dokazujemo s svojimi igrami in delom. Na tem je treba vztrajati, delati za to, da bomo še bolj prepoznavni. To ne sme biti muha enodnevnica, treba je pa graditi na trdih temeljih. A tu se pokaže en problem. Murska Sobota ni univerzitetno mesto in vsi, ki končajo srednjo šolo, se v večini odločajo za študij v Mariboru ali Ljubljani, s čimer nam otežujejo delo. Je pa sedaj povezava zaradi avtoceste lažja. A po drugi strani je zaradi naše prepoznavnosti in prometne povezave lažje dobiti nekoga iz drugih krajev.

 

Kaj klub naredi za svojo prepoznavnost? Je to samo člansko moštvo, ali še kaj drugega?

Tukaj moram pohvaliti celoten klub in vse, ki pri tem sodelujejo. Od upravnega odbora, ljudi, ki delajo z mlajšimi selekcijami, samih igralcev, do sponzorjev, ki nam omogočajo, da delamo pod takšnimi zmožnostmi, kot nam jih nudijo. Mislim, da smo mi s svojim delom in rezultati ta vlaganja tudi upravičili. Njih bi se še enkrat zahvalil za trud in angažma. Prepoznavnost gradimo na članskem moštvu, izboljšati pa jo želimo skozi mladinske selekcije.

 

Se tudi dolgoročno vidite v Panviti Galexu?

Trenutno se vidim tu in ne razmišljam o odhodu. Ampak nikoli se ve. To je takšno delo, da si enkrat tu drugič tam. Tukaj imam zastavljene cilje in sem vezan na Panvito Galex.