• HitAboDiming Zavarovalnica Triglav, d.d.Intering holdingLegeaPetrolDiming ElcomPanvitaZvezdaSurovinaIntering holdingMineralGostilna - Pizzeria NONAZvezdaHakl ITSurovinaObrt-opremaGostilna - Pizzeria NONAObrt-opremaElcomSurovinaDegraTranspak SurovinaAlkamSGPLegeaSGPMineralalualpremPanvitaZavarovalnica Triglav, d.d.FrontLab d.o.o.DegraFrontLab d.o.o.PanvitaImo-RealVigrosDogšaVigrosDogšaZavarovalnica Triglav, d.d.PranglGostilna - Pizzeria NONASGPPetrolTranspak Hakl ITSGPEnergija plusPranglprofektElcomHakl ITHitAboHelosMineralTranspak LespatexGostilna - Pizzeria NONAElcomZavarovalnica Triglav, d.d.Intering holdingPanvitaFrontLab d.o.o.HitAboKarba MGEPetrolAlkamEL PuhanFrontLab d.o.o.MlinopekLespatexImo-RealEnergija plusTranspak Karba MGE

Novice 11.12.2010

Intervju z Dejanom Fujsom II.DEL

Vemo, da ste tudi pomočnik slovenskega selektorja. Kako se razlikuje delo v klubu in reprezentanci?

Lahko povem, da mi je to, da sem pomočnik selektorja, v veliko čast. Kot igralec sem se zmeraj rad udeleževal reprezentančnih akcij, bil sem 10 let reprezentant Slovenije, zbral sem 100 nastopov, kar mi je zmeraj nekaj pomenilo. V svojem življenju sem se odločil za to pot in že kot igralec sem pridobil veliko poznanstev in izkušenj. Kot trener si ves čas v toku dogajanja vrhunske odbojke, spremljaš vrhunske igralce, ekipe, trend treningov, tako da si seznanjen z vsemi novostmi, ki se odvijajo v odbojki. Povedati moram, da je odbojka postala zelo študiozna igra, veliko časa se posveča pripravi na treninge in tekme. Tudi samemu sebi postavljaš višje cilje, kot bi si jih drugače. V samem športu moraš stremeti k višjim ciljem, kar zahtevam tudi od svojih igralcev. Delo se razlikuje predvsem po tem, da so reprezentančne akcije kratkotrajne, klubska zadeva pa traja skozi celotno sezono. V reprezentančnih akcijah je potrebno hitro uigrati ekipo, klubu pa imaš za to več časa. Največji poudarek v reprezentanci je uigravanje ekipe, za kaj drugega niti ni časa. Mislim, da je delo v klubu veliko težje. Reprezentanti se hočejo preko nastopanja za države hitro promovirati, v klubu pa lažje pride do zasičenosti igralcev med  samo in igralcev s trenerjem.

 

Kako komentirate delo selektorja Vukovića?

To je strokovnjak, ki je svetovno prepoznaven in ve, kako se stvari streže. Mislim, da smo se dobro ujeli in da bomo reprezentanci dali še nekaj več, kot smo ji že. Rezultati v letošnji sezoni so bili maksimalni, brez poraza smo se uvrstili na evropsko prvenstvo, ampak če hočemo še dvigniti nivo reprezentance, se moramo še bolj pripraviti na delo z ekipo. Veliko je odvisno od štaba, zveze, ki lahko omogočajo nemoteno delovanje, organizirajo tekmovanja, ki dandanes tudi veliko stanejo. Za letošnjo sezono so se na odbojkarski zvezi odločili, da bomo igrali evropsko ligo. Ker gremo septembra na evropsko prvenstvu, bi bile same priprave premalo, zato bo igranje v evropski ligi služilo kot dodatna priprava, da vidimo kaj je treba popraviti in  izboljšati.

 

V evropski ligi ste bili izžrebani v skupino A, skupaj s Portugalsko, Veliko Britanijo in Belgijo. Kaj menite o nasprotnikih?

Skupina je zelo izenačena. Portugalci so lanski zmagovalci tega tekmovanja, Belgijci so v kvalifikacijah izločili Španijo, Angleži pa pripravljajo ekipa za olimpijske igre v Londonu. Mislim, da bodo tekme izenačene in da nam bodo prišle prav pred evropskim prvenstvom.

 

Na evropskem prvenstvu se bomo v skupini pomerili z Avstrijo, Srbijo in Turčijo. Kakšna so pričakovanja?

Naš cilj je uvrstitev v naslednji krog tekmovanja in prvič zmagati na takšnem tekmovanju. Doslej smo bili dvakrat na evropskem prvenstvu, enkrat tudi jaz, a zmagali še nismo. Naslednje leto je skrajni čas, da tudi to dosežemo in se uvrstimo naprej. Nato bo vse odvisno od končnega mesta v skupini in nasprotnika, ki ga bomo dobili. Možno je tudi, da se uvrstimo še naprej in bo rezultat bolj odmeven. O Srbiji vemo, da so odbojkarska velesila, in nam bo že samo igranje proti njim v veliko čast. S Turki smo bili letos skupaj na tedenskih pripravah, kjer se je pokazalo, da smo enakovredni, torej bodo odločale malenkosti. Avstrijci pa niso neka velesila, čeprav so dosti igralcev pripeljali iz drugih držav. Imajo pa prednost domačega terena in bodo poizkušali nekaj doseči. Vseeno menim, da smo boljši od njih in jih bomo premagali.

 

V eni izjavi sem zasledil, da je selektor Vuković dejal, da želi s to ekipo na svetovno prvenstvo in olimpijske igre. Posedujejo slovenski igralci dovolj kvalitete?

To je ena najboljših slovenskih generacij, kar smo jih imeli. To tudi dokazujejo z igrami pri ACH Volleyu ter nekateri v tujini. Mislim, da so te možnosti realne, kajti ekipa ima kvaliteto, ki sodi v vrh evropske in svetovne odbojke. Ni pa vse odvisno od njih, veliko je odvisno tudi od odbojkarske zveze, koliko je ta pripravljena vlagati.

 

Če bi se vam kdaj ponudila priložnost postati selektor reprezentance, bi jo sprejeli?

Vsekakor! Zmeraj sem se z veseljem udeleževal reprezentančnih stvari, to mi je v čast. Takšne ponudbe ne bi zavrnil.

 

Tudi sami ste bili uspešen odbojkar in reprezentant. Bi na kratko opisali vašo aktivno igralsko pot?

(smeh) Pa veš, koliko je tega (smeh)

 

Samo na kratko, lahko samo prelomnice v karieri.

Odbojko sem začel igrati v Murski Soboti že kot osnovnošolec, kasneje v srednji šoli malo bolj resno. Nato sem odšel v Ljubljano k Olimpiji, kjer je bil moj trener nekdanji selektor slovenske in jugoslovanske reprezentance, legenda slovenske odbojke, Viktor Krevsel. On mi je dal vse smernice za nadaljno pot v odbojki, za kar se mu lahko samo zahvalim. On ima veliko zaslug za pot, katero sem prehodil. Igral sem v prvoligaških slovenskih klubih, nato pa me je pot zaneslo tudi v Francijo. Kasneje sem se vrnil v Slovenijo, igral sem za Šoštanj, s katerim sem postal tudi prvak, na koncu pa sem kariero zaključil v Murski Soboti, kjer me še čaka poslovilna tekma.

 

Kdaj pa bo na sporedu?

Vprašaj (smeh).

 

Imate 100 reprezentančnih nastopov. Spominjate se takratne in zdajšnje reprezentance. Kakšne razlike opažate?

V tistem času smo bili veliki entuziasti. Vsi, ki smo bili v reprezentanci, niti približno nismo imeli takšnih pogojev, kot jih imajo danes. S svojim entuziazmom smo igrali, dobivali nismo nič. Gnala nas je želja po igranju odbojke in igranju za Slovenijo. Žal v tistem času Odbojkarska zveza Slovenija ni bila tako dobro organizirana in nam ni omogočila možnih priprav in tekmovanj ter vsega, kar spada zraven. Tukaj smo bili zelo prikrajšani v primerjavi z ostalimi državami. Smo pa reprezentanco pripeljali do nekega nivoja, katerega lahko današnji igralci nadgradijo. Sem zelo počaščen, da sem igral v tisti reprezentanci s tistimi igralci in pod vodstvom tistega selektorja!

 

Slovensko odbojko danes najbolje promovira ACH Volley. Lani so se uvrstili za zaključni turnir lige prvakov, tudi letos zmagujejo tako v srednjeevropski ligi kot tudi v ligi prvakov. Kakšen je vaš pogled na to?

ACH Volley je celotno zadevo zelo dobro zastavil, za slovenske razmere je finančno zelo dobro pokrit, so tudi dobro organizirani. Kar se tiče njihovega dela, je to res profesionalni nivo, ki lahko pripelje do rezultatov, katerim smo priča. Pobrali so najboljše slovenske igralce, s katerimi tvorijo jedro ekipe. Imeli so tudi srečo in vse skupaj se jim je zelo dobro poklopilo. Moti me le, da v zadnjem času ta zastavljeni projekt, slovenski projekt, izgublja težo, saj je preveč tujcev, ki so nepotrebni za to ekipo.

 

Vaše moštvo danes čaka prijateljska tekma z kanadsko reprezentanco. Bo tekma služila kot priprava na sobotno tekmo proti Calcitu?

Kanadčani se trenutno nahajajo v Mariboru in je zelo dobrodošla tekma za pripravo proti Kamniku. Ne pričakujem nekaj strašnega, hočem pa, da fantje odigrajo po najboljših močeh.

Dejanu Fujsu se zahvaljujem za odgovore, v prihodnje pa želim njemu in njegovim ekipam obilo uspeha!

 

Tomaž Štrakl