• PetrolFrontLab d.o.o.AlkamVigrosZavarovalnica Triglav, d.d.Obrt-opremaSGPDegraDiming Transpak PranglSurovinaPetrolFrontLab d.o.o.PanvitaZavarovalnica Triglav, d.d.Transpak FrontLab d.o.o.ElcomFrontLab d.o.o.AlkamDegraDogšaElcomprofektIntering holdingTranspak SGPHakl ITLespatexLegeaImo-RealZvezdaKarba MGEGostilna - Pizzeria NONAalualpremHelosPetrolEnergija plusHitAboPetrolVigrosMineralIntering holdingGostilna - Pizzeria NONALegeaZavarovalnica Triglav, d.d.Gostilna - Pizzeria NONAHitAboMineralEL PuhanLespatexMlinopekGostilna - Pizzeria NONAElcomPranglPanvitaEnergija plusPanvitaElcomSurovinaZavarovalnica Triglav, d.d.SurovinaIntering holdingObrt-opremaDogšaImo-RealZvezdaDiming Karba MGEHakl ITSurovinaTranspak MineralHakl ITSGPPanvitaSGP

O klubu

PRVOLIGAŠKA STALNICA V POMURJU

 

Odbojkarski klub PANVITA POMGRAD iz Murske Sobote, ki deluje pod okriljem Športnega kluba POMURJE DESET, in je nosilec moške odbojke v regiji praktično vseskozi od osamosvojitve Slovenije nastopa v najvišjem kakovostnem rangu tekmovanja. Z izjemo zgolj prvih let po osamosvojitvi, ko so se Sobočani prebili v takratno 1.državno odbojkarsko ligo, in sezone 2004/05, ko pa so se murskosoboški odbojkarji po izpadu med drugoligaše ekspresno vrnili nazaj med elito.

Odbojkarski klub Pomurje, ki je v tem času deloval sicer pod različnimi »sponzorskimi« imeni oziroma z dodatki, je svoja največja uspeha po uvrstitvi v 1.ligo dosegel v sezoni 1994/95 in pozneje v sezoni 2013/14, ko si je v članski konkurenci priigral naslov državnega podprvaka. Pika na i tako Sobočanom do danes še manjka. Prvič je bil za murskosoboške odbojkarje previsoka ovira kanalski Salonit, pozneje v drugem poizkusu pa ljubljanski ACH Volley. Soboški odbojkarji so si v samostojni Sloveniji v državnem prvenstvu priigrali še štiri bronaste medalje (po sezonah 1998/99, 2000/01, 2012/13 in 2015/16) ter šestkrat pristali na nehvaležnem četrtem mestu v državi (1995/96, 1997/98, 2001/02, 2010/11, 2014/15 in 2017/18).

Sobočani so se v novejši zgodovini tudi trikrat (2009/10, 2014/15 in 2015/16) uvrstili na zaključni turnir finala najboljših štirih ekip v pokalnem tekmovanju. Žal pa so tam, kot po pravilu, vedno naleteli na zahtevnejšega tekmeca pa čeprav so v sezoni 2009/10 po nesrečnem porazu proti ljubljanskemu ACH-ju postali tudi slovenski pokalni podprvaki. 

Uroš Pavlovič pa je bil s slovensko izbrano vrsto pod taktirko legendarnega selektorja Andree Gianija v letu 2015 po porazu proti Franciji evropski podprvak kar je daleč največji uspeh slovenske odbojke v zgodovini.

V klubu, ki se ponaša z dolgoletno odbojkarsko tradicijo in je do danes vzgojilo tudi številne reprezentante v različnih starostnih kategorijah pa se še kako zavedajo tudi vzgoje lastnega kadra zato posebno pozornost posvečajo tudi mlajšim selekcijam, ki so osnova oz. temelj vsakega športnega kolektiva. Poleg članske ekipe pod okriljem OK PANVITA POMGRAD iz Murske Sobote danes nastopa okrog 150 aktivnih odbojkarjev, v klubu pa deluje tudi 5 tekmovalnih mlajših selekcij (mini odbojka, mala odbojka, starejši dečki, kadeti in mladinci). Klub pa po daljšem premoru oziroma sezoni 1994/95 v zadnjih dveh sezonah s svojo II.ekipo uspešno nastopa tudi v 3.državni odbojkarski ligi, vzhod.

 

PREGLED SKOZI ČAS

 

Potem, ko je odbojko leta 1895 izumil Američan William G.Morgan in je le-ta v Slovenijo - natančneje najprej v Maribor prispela šele v letih po 1924 - pa se je v pokrajini ob Muri začela igrati šele v t.i. sokolskih časih. Ni točnih zapisov, kdaj se je začela igrati odbojka v pokrajini ob Muri, vemo pa da jo je k nam prinesel Cirili Hočevar, ki je v Murski Soboti učil telovadbo. 

V času druge svetovne vojne je morala sokolska organizacija prenehati z delovanjem, zato je odbojka v Murski Soboti zamrla. Oktobra 1945 so ustanovili Fizkulturno društvo Sobota (od leta 1949 Telovadno društvo), v katerem so poleg drugih športov igrali tudi odbojko. Leta 1952 se TD preimenuje v Telesnovzgojno društvo Partizan katerega del je bila  tudi odbojka. V pokrajini ob Muri smo se pobližje začeli spoznavati z odbojko, ko se je soboški TVD Partizan, leta 1952, uvrstil v finalno tekmovanje za prvaka Slovenije. Z novimi časi, novim političnim sistemom in ljudmi, ki so se bolj poglobljeno ukvarjali s tem športom, se je odbojka v pokrajini ob Muri začela širiti. Soboški odbojkarji pa so se prvič kvalificirali v vzhodno slovensko ligo leta 1954.

Prvo odbojkarsko igrišče po vojni so zgradili na ekonomski šoli v Murski Soboti. Leta 1955 je odbojka postala - poleg nogometa - najbolj priljubljen šport v regiji, saj so jo igrali v društvih Partizan, v vojski, na gimnaziji in ekonomski šoli … Dve leti kasneje so v soboškem Partizanu ustanovili žensko sekcijo, v kateri so igrale večinoma dijakinje gimnazije, a je ekipa po dobrem letu razpadla. Istega leta je razpadla celotna odbojkarska sekcija pri TVD Partizan Murska Sobota zaradi finančnih težav, starejši so odhajali na študij, v vojsko, v službo, pravega podmladka pa ni bilo in odbojka je v Murski Soboti za dve leti povsem zamrla.

Leta 1960 je prišlo do oživitve odbojke in že v naslednjem letu je na regionalni ravni znova tekmovalo  10 moških in 2 ženski ekipi. V letu 1963 je se je pod okriljem Odbojkarske zveze Slovenije ustanovila tudi izpostava odbojkarskih sodnikov za Pomurje. Na skupščini Odbojkarske zveze Slovenije so sprejeli, da bo odslej tekmovanje potekalo v enotni republiški in dveh drugih republiških ligah – vzhod in zahod. Po nekaj letih so v telovadnici TVD Partizan Murska Sobota, leta 1966, organizirali prvo prvenstvo Pomurja za člane in članice.

Na pobudo odbojkarske sekcije pri TVD Partizan na Tišini je bila leta 1971 ustanovljena pomurska odbojkarska liga. Pobudo je dal takratni šolski upravitelj na Osnovni šoli Ferdo Pihlar, ki je tekmovanje pomurskih ekip uspešno vodil dolgo vrsto let. V prvi sezoni je nastopalo 7 ekip. Leta 1972 je bilo že 120 registriranih aktivnih igralcev, kar pomeni, da so se zelo vneto lotili dela v strokovnem odboru za odbojko. Leto kasneje je bilo že kar nekaj novih sodnikov, liga v Pomurju pa je bila razdeljena na vzhod in zahod, saj se je vedno več ekip vključevalo v tekmovanje. Trenirali in tekmovali so v telovadnici v Muri, ki je bila zgrajena leta 1975 in od leta 1977 naprej tudi pri t.i. Srednješolskem centru, kjer je Murska Sobota dobila veliko telovadnico.

Leto pred tem, t.j. januarja 1976 pa je v bilo v Murski Soboti ustanovljeno ŠD Pomurje, ki je med drugimi športnimi panogami vključevalo tudi odbojko in s tem tudi uradno Odbojkarski klub Murska Sobota. Med najbolj prizadevnimi za razvoj odbojke v Murski Soboti so bili v tistem času zanesenjaki Ivan Hochstätter, Bela Bakoš, Tone Praček, Koloman Šiftar, Ferdo Pihlar, Štefan Flisar in Ludvik Zelko kot tajnik takratne občinske športne organizacije.Prvi predsednik ŠD Pomurje – Odbojkarski klub M.Sobota je bil Štefan Flisar, leta 1979 pa je vodstvo kluba prevzel Janez Kučan. V vlogi trenerja sta se klubu pozneje pridružila še Boris Cipot in Tone Praček.

Pod okriljem takratne republiške Odbojkarske zveze Slovenije je bila januarja 1983 ustanovljena celo Odbojkarska zveza Pomurja katere člani so bili Budimir Milosavljevič, Jože Šumak, Jože Gašpar, Tone Praček, Herman Šticl, Edo Starčič, Marija Zver, Štefan Flisar, Tone Rovšnik, Anton Kranjc in Stanko Žunič.

V letu 1988 je vajeti kluba prevzel Jože Sraka z namestnico Danico Cipot. Tega leta – natančneje, 14.06.1988 je Odbojkarski klub M.Sobota izstopil iz ŠD Pomurje in se preimenoval v samostojni klub OK Pomurje. Predsedniško funkcijo v klubu je leta 1991 prevzel Branko Rajnar.

Za dejansko popularizacijo odbojke ter pravi razcvet moške odbojke v Murski Soboti pa je bil odločilen vzpon v 90.letih. Dve leti pred tem, t.j. leta 1988, je Murska Sobota dobila prostorno dvorano pri današnji Osnovni šoli III v M.Soboti. Za nadaljnji razvoj pa so se trudili tudi po osamosvojitvi in v letu 1991, ko se je Občinska zveza za telesno kulturo preimenovala v Športno zvezo Murska Sobota, je v prvi in drugi slovenski slovenski ligi iz regije sodelovalo že 5 moških in ženskih ekip.

Odbojkarskemu klubu Pomurje VIGROS je v sezoni 1991/92 uspel zgodovinski preboj med prvoligaše, ko je v drugi ligi zasedel odlično drugo mesto in se uvrstil v prvo državno odbojkarsko ligo kar pa je bila zgolj logična posledica kakovostnega dolgoletnega dela in vzgoje domačih igralcev. Naslednje leto jeseni je prišlo do združitve ženskih ekip OK Mladost in OK Pomurje, saj je v Odbojkarskem klubu Pomurje v tistem času delovala tudi ženska odbojka.  

 

POMEMBNEJŠI MEJNIKI v novejši zgodovini moške odbojke v M.Soboti

 

V zgodovini murskosoboške moške odbojke bodo leto 1985 in naslednja zapisana z velikimi črkami. Takrat je namreč moška ekipa OK Pomurja začela tekmovati v drugi republiški ligi in kasneje so zanjo nastopali nekdanji pionirji iz Beltinec in Murske Sobote v zasedbi: Darko Horvat, Stanko Gobec, Dejan Fujs, Robi Poredoš, Mitja Janža, Bojan Novak, Bojan Balažic, Štefan Klement, Sebastijan Lenarčič in Borut Prelog.

Leta 1986 je takratna pionirska ekipa OK Pomurje iz Murske Sobote pod vodstvom trenerja in športnega pedagoga na OŠ Beltinci, Ludvika Janže postala republiški prvak v odbojki (Borut Prelog, Ermin Novak, Karel Krajcar, Sebastijan Lenarčič, Darko Horvat, Mitja Janža, Daniel Strniša, Robi Gabor in Vito Zver).

Zgodovinska pa je uvrstitev ekipe OK Pomurje, ki je takrat nastopala pod imenom OK VIGROS Pomurje v 1.državno ligo po osvojenem mestu drugem mestu v slovenski ligi v sezoni 1991/92 ter s tem priigran status prvokategornika, ki ga Sobočani z izjemo nesrečne sezone 2004/05 držijo še danes. Odločilne so bile tako izkušnje iz prejšnjih tekmovanj v II.slovenski ligi vzhod ter okrepitev moštva z izkušenim sprejemalcem, Dejanom Munihom, ki se je v pokrajino ob Muri preselil iz OK Salonit. Za OK Vigros Pomurje so pod trenersko taktirko Ludvika Janže takrat nastopali: Danijel Vnuk, Robi Poredoš, Štefan Klement, Darko Horvat, Bojan Novak, Stanko Gobec, Dejan Munih, Mitja Janža, Roman Ratkai, Dominik Poredoš, Darko Žalik in Andrej Šiftar.

V krstni sezoni med prvokategorniki 1992/93 so zatem za OK VIGROS Pomurje v 1.državni odbojkarski ligi pod taktirko trenerja Jurija Čopija nastopali Danijel Vnuk, Robi in Dominik Poredoš, Stanko Gobec, Bojan Novak, Bogdan Marič, Mitja Belec, Stipe Mašić, Roman Ratkai, Darko Žalik, Josip Josipović in Igor Prša.

Odbojkarski klub VIGROS Pomurje si je v letu 1994/95 v 10-članski ligi po porazu v finalu državnega prvenstva proti Salonitu priigral srebro ter naslov podprvaka in to po vsega treh letih nastopanja med slovensko elito. Kanalci so bili v finalu dvakrat boljši od Sobočanov in sicer s 3:0 in 3:1.

V času nastopanja v 1.državni ligi je imela ekipa OK Pomurje – podobno kot danes – tudi svojo drugo ekipo, ki je nastopala v 3.državni odbojkarski ligi, vzhod do leta 1994/95. V sezoni 1992/93 so za ekipo OK Pomurje II v 3.državni ligi pod vodstvom trenerja Ivana Hochstätterja igrali Igor Prša, Dejan Rajbar, Gorazd Gider, Matjaž Durič, Aleš Gabor, Črtomir Časar, Uroš Gumilar, Jure Lukač, Alojz Kerec, Gorazd Rečnik in Marko Janža.

 

 

V sezoni 1995/96 je OK Pomurje v državnem prvenstvu med desetimi ekipami zasedlo nehvaležno četrto mesto. Sobočani so v malem finalu v treh tekmah izgubili proti ljubljanski Olimpiji.

V naslednjih dveh sezonah je zatem zaradi specifičnosti tekmovanja v mednarodni srednje-evropski Interligi domače državno prvenstvo v 1.državni odbojkarski ligi štelo samo 8 ekip.

V sezoni 1996/97 so murskosoboški odbojkarji, ki so začeli nastopati pod imenom OK Pomgrad zasedli 5.mesto v državi, v naslednji sezoni pa so bili četrti.

V sezoni 1998/99 se je domače prvoligaško prvenstvo vrnilo v ustaljene tirnice in 1.država odbojkarska liga za moške je bila zopet 10-članska. OK Pomgrad si je takrat v malem finalu državnega prvenstva priigral bronasto medaljo za kar so Sobočani dvakrat premagali ravenski Fužinar. Sezona 1998/99 je bila hkrati tudi zadnja sezona po t.i. starem načinu štetja točk v odbojki, kjer so se v osnovi nizi - z izjemo petega - igrali do 15.točke. Od naslednje sezone dalje, pa vse do danes, se namreč nizi igrajo do 25.točke in brez t.i. menjav, kjer je vsaka napaka točka. V letu 1999 pa je svetovna odbojkarska organizacija (FIVB) ob spremembi pravil uvedla tudi pravilo prostega igralca ali libera kar je ostalo v veljavi do danes.

V sezoni 1999/2000 Sobočani znova nastopajo pod imenom OK Pomurje in v državnem prvenstvu z novim načinom štetja zasedejo skromno 7.mesto.

Sezona 2000/01 pa je bila znova šampionska. OK Pomurje v malem finalu dvakrat premaga ljubljansko Olimpijo in si priigra še drugo bronasto medaljo v zgodovini kluba.

V sezoni 2001/02 Sobočani pod imenom OK Pomurje Galex ne uspejo ponoviti dosežka iz prejšnje sezone, saj jih tokrat v borbi za tretje mesto po treh tekmah z 2:1 v zmagah premaga mariborski Stavbar in medalje ni bilo.

Sledita dve črni sezoni za murskosoboško odbojko, ki v tem času nastopa pod imenom OK Pomurje Galex-Regal. Najprej so v sezoni 2002/03 Sobočani zasedeli vsega osmo mesto v državi, kar je bila do takrat najslabša uvrstitev kluba med elito. A so se nato črni oblaki zgrnili nad Sobočane še bolj v naslednji sezoni, ko so odbojkarji v sezoni 2003/04 zasedli zadnje, deseto mesto v 1.državni odbojkarski ligi in s tem izpadli v drugoligaški rang tekmovanja.

Na srečo se je Sobočanom po nastopanju med drugoligaši v sezoni 2004/05 ter za Fužinarjem osvojenem drugem mestu v 2.državni odbojkarski ligi vseeno uspelo ekspresno vrniti med prvokategornike, kjer so ostali do danes.

Vključno z omenjeno in naslednjih pet tekmovalnih sezon so zatem Sobočani nastopali pod imenom OK Pomurje Galex-Mir. Prvi dve sezoni, t.j. 2005/06 in 2006/07 po povratku med prvoligaše so Sobočani obstali v končnici državnega prvenstva. Prvič je bil v četrtfinalu z 2:1 v zmagah boljši od njih Salonit, v naslednji sezoni pa prav tako po treh tekmah še Marchiol Prvačina.

Po sezonah 2007/08 in 2008/09, kjer je ekipa OK Galex-Mir zasedla obakrat 7.mesto v državi pa se je nato začel ponoven vzpon murskosoboške moške odbojke.

Sledila je sezona 2009/10 z ustanovitvijo Športnega kluba »POMURJE DESET« in vnovična osamosvojitev murskosoboške moške odbojke. Klub je namreč v svoji zgodovini vmes deloval tudi pod okriljem Nogometnega društva Mura05, a se je po umiku Intering Holdinga kot največjega financerja Murinih mlajših nogometnih selekcij odbojka preselila na svoje. Februarja 2010 se je odbojka »odcepila« od ND Mura05 in registrirano je bilo novo društvo. Klub je v tistem obdobju nastopal pod imenom Odbojkarski klub Galex-Mir.

V sezoni 2009/10 je klub obstal v četrtfinalu državnega prvenstva po dveh porazih s kranjskim Triglavom in na koncu pristal na 5.mestu v državi. Sobočani pa so si po porazu v pokalnem finalu proti favoriziranemu ACH-ju iz Ljubljane na zaključnem turnirju četverice v Novi Gorici priigrali še naslov pokalnega podprvaka in to po tem, ko so v finalu že vodili z 2:0 ter nato tekmo nesrečno izgubili s 3:2. Andrej Tot, kapetan Sobočanov je bil izbran v idealno šesterko državnega prvenstva ob bok najkoristnejšemu igralcu sezone, sprejemalcu Vidu Jakopinu iz ljubljanskega ACH.                   

V naslednji sezoni 2010/11 pa so bili Sobočani pod imenom OK PANVITA GALEX še tretjič ob bronasto medaljo, saj so se morali v malem finalu po porazu na dveh tekmah v končnici državnega prvenstva proti Marchiolu Prvačini še enkrat zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom v državi, kjer Prekmurci nikakor niso mogli preboleti polfinalega izpada v končnici državnega prvenstva po treh tekmah proti Uko Kropi. V pokalnem tekmovanju omenjene sezone pa so Sobočani izpadli v četrtfinalu proti Salonitu in to potem, ko je o napredovanju dveh izjemno izenačenih nasprotnikov odločal t.i. zlati niz, ki so ga na koncu na razliko dobili Kanalci.

V letu 2010 pa se je v vlogi pomočnika selektorja slovenske članske izbrane vrste, Veselina Vukoviča preizkusil tudi trener Panvite, Dejan Fujs, ki pa mu klubske obveznosti na koncu niso dovoljevale dlje časa ostati v reprezentančnem taboru… Mimogrede, Fujs je bil tudi sicer dobro desetletje član slovenske članske izbrane vrste in je za reprezentanco Slovenije zbral zavidljivih 100 nastopov.

V letu 2011 pa so si zgodovinski uspeh priigrali tudi kadeti OK Panvita Galex, ki so se po dolgih letih spet uvrstili z eno izmed selekcij v t.i. A državno ligo v kateri je nastopalo 12 najboljših moštev v državi. Uspeh je bil še toliko večji ob dejstvu, da so v kadetski ekipi nastopili tudi trije starejši dečki, še posebej pa je bil z opravljenim zadovoljen trener Sebastijan Lenarčič, ki je igral z naslednjo zasedbo: Urban Drvarič, Luka Benkovič, Nikola Geršanov, Luka Mihalič, Jan Praprotnik, Žiga Rajnar, Jaša Ratkai, Saša Ratkai, Nik Škrjanec.

Po sezoni 2011/12, kjer so Sobočani pod imenom OK PANVITA GALEX zasedli solidno peto mesto v državi in v četrtfinalu pokala po t.i. zlatem nizu izpadli proti kamniškemu Calcitu, pa sledijo nato najlepša leta murskosoboške moške odbojke do danes. Po omenjeni sezoni je svojo bogato športno kariero zaključil dolgoletni sprejemalec Bogdan Marič.

Sezona 2012/13 se začne z novim imenom PANVITA POMGRAD. Po zmagi z 2:1 na treh tekmah v malem finalu proti kranjskemu Astecu Triglavu so si Sobočani priigrali še tretji bron v zgodovini kluba. So pa zato po porazu v četrtfinalu pokalnega tekmovanja in izgubljenem t.i. zlatem nizu proti Salonitu ostali brez nastopa na zaključnem turnirju četverice v pokalnem tekmovanju.

Panvita Pomgrad in reprezentant Uroš Pavlović postaneta najboljša športna ekipa in »naj« športnik v Mestni občini Murska Sobota za leto 2013, kar se je ponovilo tudi v letu 2014.

Naslednja sezona pa je bila znova šampionska. Sobočani so jo nadgradili s srebrno medaljo po porazu v velikem finalu državnega prvenstva proti serijskim državnim prvakom, odbojkarjem ACH-ja iz Ljubljane. Finalna serija štirih tekem je bila še posebej razburljiva, saj so Sobočani dobili uvodno tekmo v Ljubljani s 3:2, a so žal nato klonili na naslednjih treh in drugo mesto je bilo pač maksimum kar se je v danem trenutku dalo iztržiti kar je po finalu na koncu priznal tudi vedno ambiciozni domači trener, Dejan Fujs.

Sobočani so se tako v sezoni 2013/14 po dvajsetih letih znova uvrstili v finale državnega prvenstva in se povsem dostojno zoperstavili favoriziranemu ACH-ju. Finalno tekmo je neposredno prenašala tudi RTV SLO kar je bila lepa promocija tudi za Mestno občino Murska Sobota. Je pa bil za Sobočane ljubljanski ACH usoden tudi v pokalnem tekmovanju, kjer so Prekmurci izpadli v četrtfinalu in tako ostali brez zaključnega turnirja četverice najboljših ekip pokalnega tekmovanja.

Leta 2013 je bil Uroš Pavlovič prvič vpoklican v člansko reprezentanco Slovenije, kjer je v kvalifikacijah za nastop na Svetovnem prvenstvu 2014 nadomestil poškodovanega Alena Pajenka. Zaradi financ so se v klubu odpovedali evropskim nastopom, z aktivnim igranjem odbojke pa je po sezoni 2013/14 prenehal dotedanji kapetan, Andrej Tot. V novi sezoni je kapetan članske ekipe postal Gorazd Flisar.

Leto 2014 pa je bilo več kot uspešno tudi za odbojkarje v mlajših selekcijah. Na finalu državnega prvenstva v mini odbojki v Braslovčah je Panvita Pomgrad postala državni prvak Slovenije. Na finalu državnega prvenstva v mali odbojki pa si je v Mariboru ekipa Panvite Pomgrada priigrala bronasto medaljo. Po kompletu medalj je tako sezona 2013/14 z zlatimi črkami zapisana kot najuspešnejša sezona v bogati zgodovini kluba !

FOTO v M.Soboti po finalu državnega prvenstva 2013/14:  OK Panvita Pomgrad – ACH Vollev LJ 

Januarja 2015 so Sobočani v sezoni 2014/15 na finalnem turnirju za pokal OZS v Šempetru na katerega so se uvrstili po zmagi nad Šoštanj Topolšico po porazu proti ACH-ju ostali praznik rok in brez velikega finala. So pa zato še v mesecu februarju 2015 po petnajstih letih znova nastopili v srednjeevropski ligi, kjer so se borili za zadnjo vstopnico na finalni turnir MEVZA (Middle European Volleyball Zonal Association), kar so si priborili z drugim mesto v prejšnji sezoni. Slovenski odbojkarski podprvaki, igralci Panvite Pomgrada, pa se nato vseeno niso uspeli uvrstiti na zaključni turnir srednjeevropske lige. Na kvalifikacijskem turnirju v hrvaškem Nedelišću so po dveh gladkih zmagah nad hrvaškima ekipama Marino Kaštelo in Medžimurjem Centometalom v odločilni tekmi s 3:1 izgubili proti slovaškem Spartaku Myjavi.Slovaki so se tako pridružili ACH Volleyju, Posojilnici Dob in Hypo Tirolu iz Innsbrucka, ki so bili na zaključni turnir v avstrijskem Dobu uvrščeni neposredno.

V sezoni 2014/15 so bili nato Sobočani v državnem prvenstvu po dveh porazih proti Salonitu četrti. Že v naslednji sezoni 2015/16 pa so bili nato znova na stopničkah za zmagovalce za četrti bron v zgodovini kluba, kjer so Kanalcem vrnili milo za drago in slavili zmago z 2:1 po treh tekmah nad Salonitom.

Je pa bila sezona 2015/16 za člansko ekipo Panvite Pomgrad pestra in naporna kot že dolgo ne. Sobočani so namreč poleg državnega prvenstva in pokalnega tekmovanja nastopali še v dveh evropskih tekmovanjih in sicer v srednjeevropski ligi (Mevza) in v mednarodnem pokalu CEV Volleybal Challenge Cup. Sobočani so po skoraj dveh desetletjih znova sprejeli evropski izziv in se preizkusili na mednarodnem prizorišču. V pokalu CEV je Panvita Pomgrad novembra 2015 po dveh porazih proti grškemu MGS Ethnikos Alexandroupolisu, sicer petouvrščeni ekipi lanskega grškega prvenstva, izpadla iz nadaljnjega tekmovanja. V srednjeevropski ligi MEVZA pa so Sobočani v družbi treh ekip iz Slovenije in treh iz sosednje Avstrije, dveh iz Hrvaške in ene iz Slovaške na koncu v konkurenci devetih moštev zasedli končno 6.mesto.

Uroš PAVLOVIČ je pod taktirko selektorja Andree Gianija s slovensko izbrano vrsto v odbojki oktobra 2015 po porazu proti Franciji s 3:0 v finalu Evropskega prvenstva v bolgarski Sofiji prejel srebrno medaljo za zgodovinski naslov evropski podprvakov. Pavlovič je v 1.slovenski državni ligi kot nekdanji košarkar debitiral v sezoni 2010/11 in nato po odličnih predstavah v murskosoboškem dresu po sezoni 2014/15 zapustil klub in se odpravil v tujino.

So pa Sobočani v začetku letu 2016 še drugič zapored igrali na zaključnem turnirju finala pokala najboljših štirih moštev v državi, kjer so izgubili proti ACH-ju in tako ostali brez lovorike, ki se je je na koncu veselil kamniški Calcit po zmagi nad Ljubljančani.

Evropski nastopi pa so očitno terjali svoj davek in v sezoni 2016/17 so zatem odbojkarji Panvite Pomgrada zasedli skromno 7.mesto, v pokalu so obstali po porazu v četrtfinalu proti ljubljanskemu ACH. Sezona pa bo odšla v pozabo kot sezona z daleč največ poškodbami in boleznimi v zgodovini kluba.

V sezoni 2017/18 so Sobočani še enkrat več pristali na nehvaležnem četrtem mestu. Tokrat po porazu na dveh tekmah s kanalskim Salonitom in s Sašem Topovškom v vlogi prvega trenerja moštva. V pokalnem tekmovanju pa so v četrtfinalu po porazu proti kranjskemu Triglavu ostali brez zaključnega turnirja četverice.

Starejši dečki Panvite Pomgrad so pod taktirko trenerja Bojana Novaka postali podprvaki Slovenije v omenjeni starostni kategoriji, kadeti pa so se pod taktirko trenerja Mihe Žaliga na koncu na zelo izenačenem finalu državnega prvenstva morali zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom.

Tik pred iztekom leta so slovenski mladinci postali še srednjeevropski prvaki v odbojki - za slovensko izbrano vrsto mladinske državne reprezentance pa sta uspešno nastopala tudi David Novak in Žan Bedrač, člana OK Panvita Pomgrad iz Murske Sobote.

V sezoni 2018/19 se ekipa pod taktirko starega/novega trenerja Dejana Fujsa s pomočnikom Miho Žaligom, ki se je k članom preselil iz mladinskega pogona, z dodobra spremenjeno in pomlajeno zasedbo trenutno bori za uvrstitev v modro skupino in končnico državnega prvenstva. Člansko ekipo danes sestavljajo Žan Bedrač, Žan Beravs, Aljoša Bogožalec, Gorazd Flisar, Val Krajcar, Maj Marovt, David Novak, Mitja Pečnik, Zlatko Pulko, Luka Volovlek, Jakob Rojnik, Jaša Ratkai in Žan Vori.

Druga ekipa Panvite Pomgrada pa trenutno v zasedbi Blaž Bernjak, Aljaž Kučan, Žan Vori, Val Krajcar, Aljaž Brinar, Marko Stvarnik, Aleks Petrovič, Rene Potočnik, Tim Štimulak, Dino Vinkovič, Miha Zelko, Jure Jureš, Tjan Novak, Niko Kovačič, Klemen Novak in Blaž Grabar še drugo leto zapored uspešno nastopa v 3.državni odbojkarski ligi, vzhod. V premierni sezoni je ekipo vodil Miha Žalig, ki pa se je nato preselil k članski ekipi kot pomočnik prvega trenerja, Dejana Fujsa. V aktualni sezoni 2018/19 pa ekipo kot igralec in trener vodi Uroš Kovačec.

V klubu so tako v zadnjih letih vzpostavili tudi trdne temelje za vzgojo lastnega kadra, saj delajo z podmladkom po različnih šolah v Pomurju kar je posledično pripomoglo tudi k temu, da danes klub z mlajšimi selekcijami lahko tekmuje praktično v vseh tekmovanjih pod okriljem OZS – Odbojkarske zveze Slovenije, t.j. od mini in male odbojke do tekmovanja v konkurenci starejših dečkov, kadetov in mladincev pa do članske ekip, ki nastopa v najvišjem državnem rangu tekmovanja, t.j. v 1.državni odbojkarski ligi za moške.

In seveda ne gre na koncu spregledati še številnih trenerjev ter ostalih dolgoletnih odbojkarskih zanesenjakov v klubu, ki so vztrajali na turbulentni poti OK Pomurje v takšni ali drugačni obliki in klubu pomagali predvsem po strokovni plati do danes. Če naštejemo le nekatere so to zagotovo tisti z daljšim odbojkarsko »delovnim« stažem kot npr. Tone Praček, Ivan Hochstätter, Borut Praček, Boris Cipot, Ludvik Janža, Jurij Čopi, Roman Ratkai, Andrej Šiftar, Sabahudin Peljto, Dejan Fujs, Sašo Topovšek in številni drugi…

Klub je vmes v samostojni Sloveniji uspešno nastopal tudi v evropskih tekmovanjih in tudi v t.i. srednjeevropski Interligi, pa tudi sicer na mednarodnem prizorišču, kjer pa odmevnejšega dosežka vseeno ni uspel doseči. Je pa bila to pomembna prelomnica v bogati zgodovina kluba tudi zaradi kaljenja igralskega kadra in nabiranja prepotrebnih izkušenj za nastopanje na vse bolj pomembnem in zahtevnem domačem prizorišču.

 

Osebna izkaznica:

ŠPORTNI KLUB POMURJE DESET – OK Panvita Pomgrad

Grajska ulica 6, 9000 Murska Sobota, Slovenija, p.p. 270

E-mail: pomurjedeset@gmail.com

www.sk-pomurje.si

 

Viri in literatura:

  • Šticl, H. (1993): Odbojka v Pomurju – začetek, razvoj in dosežki. Murska Sobota: Športna zveza Murska Sobota. 
  • spletna stran in arhiv Odbojkarske zveze Slovenije (http://www.odbojka.si)
  • spletna stran in arhiv kluba (http://www.sk-pomurje.si)